top of page

Als niet-tukker komen wonen in Twente!

Afgelopen jaar (2023) kwam ik in Twente wonen. De huizenprijzen dreven ons richting het oosten. Mijn vriend komt hier vandaan, maar het was een verhuizing naar een onbekende regio. Een verhuizing die impact had op mijn carriére en loopbaancoachpraktijk. Minder klanten, en een nieuwe werkgever. Een jaar later kijk ik er positief op terug. Ik was eigenlijk van plan een post te schrijven over life events en stress en hoe dat werk beïnvloedt. Maar ik vrees dat ik teveel door de Twentenaren ben beïnvloedt. Want wat heeft Twente mij oprecht positief verrast! Ik was een beetje huiverig voor een kille, kijk uit de boom houding. Maar de tijd is dit jaar voorbij gevlogen. En de stress, die is te doen gebleken.

 

Ik heb gelachen om de mooie, voor mij volstrekt onbekende uitspraken zoals “Ben je niet goed te passe?” (Ben je niet lekker / ziek) of “KKW” (kieken wat het wordt). En ben vaak verrast door de vriendelijke houding en het weinig belang hechten aan hiërarchie op de werkvloer. Niks geen afstandelijkheid, hier mag je gewoon zijn wie je bent. Ik ben ook nog meer gaan inzien dat je een deel van je leven besteed aan werk, maar dat het belangrijk is tijd te maken voor de dingen die minstens zo belangrijk zijn: je gezondheid, relaties en vriendschappen. Gaan wonen als niet-tukker in Twente heeft mij beïnvloed als mens en hoe ik mijn werk als HR-adviseur en loopbaancoach doe.


Afgelopen kerst kreeg ik van iemand uit mijn professionele netwerk (gevestigd in Oldenzaal, Twente) het boekje “Namens alle tukkers, Geluk in’n tuk” opgestuurd. Een boekje over geluk, dat in je broekzak past. Het bespreekt 13 kenmerken van de Tukkers. Ik herken er verdacht veel er van in mijn vriend, geboren Enschede’er. Het voorwoord vat goed samen hoe het voor mij was om als niet-tukker in Twente te komen wonen.


“Nederlanders zijn altijd druk. Ze rennen van afspraak naar afspraak en van deadline naar deadline. Dat gehaaste leven leidt tot een chronisch tekort aan tijd. Dat zijn we in Twente zat! We gaan de strijd aan tegen het eeuwige moeten van de Nederlander. Natuurlijk hebben we in Twente ook overvolle agenda’s. Toch genieten we meer van het leven. Hoe doen we dat? In Twente laten we ons niet opjagen. Wij weten dat tijd ons kostbaarste bezig is. Dat de gelukkigste momenten, de momenten zijn waarop je de tijd vergeet. Dat kan in Twente als nergens anders. Wij weten dat we de tijd moeten nemen voor de dingen die echt belangrijk zijn. Dingen waar je echt gelukkig van wordt.”


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Meer werkplezier!

Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is het belangrijk om dat zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol om na te gaan waar dat aan ligt e

Tip: Las een pieker-over-je-werk dag in 

Voel jij je al een tijd onrustig? Je zult niet de eerste zijn die geen energie meer haalt uit het werk. En aan het aftellen is tot zijn of haar vrije dagen om zichzelf dan voor te nemen dan ECHT goed

Comments


bottom of page