top of page
  • Foto van schrijverCorinne

Hoe ben ik loopbaancoach geworden? En hoe lang ben ik al loopbaancoach?


In de oriënterende gesprekken word mij vaak de vraag gesteld hoe ik loopbaancoach ben geworden. Of hoe lang ik al loopbaancoach ben. Een logische vraag! Want als je zelf op zoek bent naar werk wat echt bij je past wil je ook graag weten hoe anderen werk hebben gevonden dat past bij hen.


Het vak loopbaancoaching of loopbaanbegeleiding zat al in mijn studie. Ik heb Human Resource Management (HR of personeelszaken) gestudeerd aan de hogeschool in Ede. Ongeveer een derde deel van de opleiding gaat over ontwikkelen, scholing en het begeleiden van mensen in en naar werk.


Toen ik afstudeerde had ik echter nog niet direct bedacht dat ik wilde werken als loopbaancoach, dit kwam pas later in mijn carrière. Namelijk toen ik werkte voor het Steunpunt Kerkenwerk. Hier was ik HR adviseur voor predikanten en dominees en kwam ik voor het in eerst in aanraking met mensen die een loopbaanswitch overwogen. Daarnaast kreeg ik in die tijd uit mijn eigen omgeving vragen van mensen die wisten dat ik in HR werkzaam was. Vragen zoals, hoe vind ik na mijn studie een baan die past bij mij? En hoe ga ik het gesprek aan met mijn werkgever over mijn ontwikkeling? Door deze twee ervaringen werd mijn interesse gewekt. De psychologie, hoe mensen tot loopbaan- en levenskeuzes komen en de focus op de toekomst bij loopbaancoaching vond en vind ik nog steeds erg interessant. Het past bij wie ik ben als mens, waar mijn interesses ligt en mijn kwaliteiten.


Voordat ik startte heb ik toen eerst nog een verdiepende opleiding tot loopbaancoach gevolgd. Dit was allemaal in 2018. In diezelfde tijd ben ik gestart met het geven van workshops. Aan starters en mensen die solliciteerden. Ik heb mij in oktober 2018 ingeschreven bij de KvK als loopbaancoach.


In 2019 kwam ik in contact met de uitgever Jongbloed. Hieruit is mijn boek “Kom tot bloei, jij, je werk en God” voortgekomen. Een praktisch handboek over vrijwel alles in je werk. Het boek richtte zich op de doelgroep christelijke, jonge vrouwen (leeftijd 25 – 45). Deze doelgroep paste bij de christelijke uitgever en lag dicht bij mijn persoonlijke levensfase. Inmiddels is in mijn loopbaancoachpraktijk deze doelgroep losgelaten. Dat is eigenlijk vanzelf zo gegroeid. Vanuit mijn woonplaats gingen mensen zich via-via aanmelden (niet-christenen) en ook mannen melden zich aan voor een loopbaancoachtraject. Inmiddels zijn eigenlijk met klanten die verder weg komen degene die specifiek zoeken naar een christelijke loopbaancoach en dan bij mij terecht komen.


Het boek is wel nog altijd te koop. Ik hoor met name terug van lezers dat de hoofdstukken over je loopbaan in seizoenen veel betekent. Dit omdat het in de kern een tegengeluid is over de boodschap dat je altijd succesvol moet en kan zijn in je werk. Je loopbaan en carrière zien brengt ontspanning.


Toen in 2020 vervolgens de corona pandemie uitbrak moest ik stoppen met het geven van workshops en is het 1-op-1 coachen steeds verder uitgebreid. Inmiddels heb ik enkele tientallen mensen mogen begeleiden bij hun loopbaanvraag. Ik vind het nog steeds prachtige processen. En ik leer elke keer zelf ook weer bij. Zo vul ik mijn rugzak met loopbaan coaching expertise en kan ik steeds meer maatwerk leveren. Met de meeste klanten heb ik na de trajecten nog contact. Soms omdat niet direct na een loopbaancoachtraject de droombaan al gevonden is en ik dan nog wat ondersteun. Maar het leukste vind ik als ik blije appjes ontvang van klanten die een diploma hebben gehaald, zijn aangenomen of een nieuwe kans hebben gekregen bij hun huidige werkgever. Daar doe ik het voor!


Blije mensen, gelukkig in hun werk! Ik ben nu een kleine vijf jaar (parttime) onderweg als loopbaancoach en hoop dit mooie vak nog lange tijd te kunnen doen!

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Meer werkplezier!

Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is het belangrijk om dat zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol om na te gaan waar dat aan ligt e

Tip: Las een pieker-over-je-werk dag in 

Voel jij je al een tijd onrustig? Je zult niet de eerste zijn die geen energie meer haalt uit het werk. En aan het aftellen is tot zijn of haar vrije dagen om zichzelf dan voor te nemen dan ECHT goed

Comentarios


bottom of page