top of page
 • Foto van schrijverCorinne

Veel zelfvertrouwen ... is dat nodig voor een succesvolle carriere?

Zelfvertrouwen hebben is fijn. In mijn facebookgroep is een van de meest gestelde vragen of uitdagingen die vrouwen noemen de wens om “meer zelfvertrouwen”. Toch is zelfvertrouwen niet een basisingrediënt voor een succesvolle carrière. Hoe zit dat?

Niet zelfvertrouwen maar onzekerheid legt de basis voor een succesvolle carrière. Dat komt omdat een gezonde dosis onzekerheid je doet beseffen dat er (nog) een gat zit tussen wat je wilt doen en wat je kunt. Deze onzekerheid motiveert je tot actie! Je bereidt je extra goed voor. Dit levert betere resultaten. Je gaat laten zien wie je bent en wat je in huis hebt.


Je komt terecht in de cyclus van competentie en zelfvertrouwen.

 1. Start: Gebrek aan zelfvertrouwen = competentie volgens jezelf

 2. Gevolg: meer aandacht besteden aan voorbereiding = laten groeien van competentie

 3. Gevolg: je acties (voorbereiding) leiden tot resultaten = laten zien van je competentie

 4. Gevolg: resultaten bepalen je reputatie = jouw competenties volgens anderen


Wanneer jij je onzeker voelt is er maar 1 persoon die jouw competenties beoordeelt: JIJ. Beter is het om te vertrouwen op de mening van anderen. Wat is voor hen zichtbaar? Welke reputatie heb je? Die van een harde werker? Welke competenties heb je volgens anderen?

Weinig zelfvertrouwen hebben tijdens je werk is groeipijn. De kern van wie je bent blijft altijd hetzelfde. Je bent geliefd door God. Wat je in huis hebt, wat je kan, is een cirkel daaromheen die altijd kan groeien. Geen zelfvertrouwen hebben hoort bij elke carrière. Elke vrouw heeft er wel eens last van. En dat is maar goed ook. Anders zouden we arrogant worden, niet meer in actie komen en geen inzicht krijgen in het gat tussen wat we willen bereiken en met onze huidige competenties kunnen. Is je zelfvertrouwen dus weg? Omarm de groeipijn.


Tips om aan de slag te gaan met zelfvertrouwen? Begin in het verborgene. Het is in een werksetting niet handig om hardop uit te spreken dat je last hebt van weinig zelfvertrouwen omdat het helaas ten onrechte vaak gezien wordt als een teken van incompetentie.


Ga daarom in plaats daarvan aan de slag met deze tips:


 • Kom beloften aan jezelf na

 • Doe kleine aardige dingen voor anderen

 • Werk hard

 • Wees eerlijk

 • Vernieuw jezelf

 • Benut je talenten (of ga ze ontdekken)

 • Wees mild voor jezelf

 • Laat competenties groeien

 • Vraag om feedbackBronnen: Happy in je werk, Carolina Pruis en Zeven eigenschappen die jou succesvol maken, Stephen Covey


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Meer werkplezier!

Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is het belangrijk om dat zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol om na te gaan waar dat aan ligt e

Tip: Las een pieker-over-je-werk dag in 

Voel jij je al een tijd onrustig? Je zult niet de eerste zijn die geen energie meer haalt uit het werk. En aan het aftellen is tot zijn of haar vrije dagen om zichzelf dan voor te nemen dan ECHT goed

Comentarios


bottom of page