Voel jij je opgesloten in je baan? Je bent niet alleen! Eén op de vijf werknemers voelt zich zo. En weet niet hoe actie te ondernemen om zijn of haar werk te veranderen. Loopbaancoaching biedt dan uitkomst.
Afgelopen week publiceerde het Nederlands Dagblad het artikel “Wie vastloopt in zijn baan, komt maar moeilijk vrij. Mensen schamen zich” (4 oktober 2022). Onderzoeker Merel Feenstra - Verschure werd geïnterviewd over haar onderzoek. Een van de opvallendste conclusies vond ik de grote schaamte waar mensen die vastlopen in hun werk mee rondlopen. De schaamte komt doordat we dagelijks succesvolle carrières op social media zien, bijvoorbeeld op LinkedIn. Posts waar het werkplezier van afspat. Dit maakt het lastig om je uit te spreken wanneer je het niet meer naar je zin hebt op je werk.
In mijn loopbaancoach praktijk herken ik dit. Veel hoor ik van klanten dat ze het gebrek aan werkplezier bagatelliseren. Met uitspraken als ‘Ach ik verdien wel leuk’ , ‘mijn collega’s houden me op de been’, ‘ik weet toch niet wat ik anders moet doen’ of ‘leuk werk bestaat niet’. Vooral die laatste uitspraak gaat me aan het hart. Als je al langere tijd vast zit in een baan waar je geen werkplezier aan beleeft kost dat bakken met energie. Met reële risico’s zoals het ontwikkelen van depressieve klachten, dagelijkse stress en uitval tot gevolg.
Het artikel (en onderzoek) maakt onderscheid in drie niveaus. Als jij ook een gevoel hebt dat je vastzit in je baan is het een idee te kijken in welk niveau jij je bevindt.
Niveau 1: Ervaar jij ergens dat je werk anders zou moeten zijn? Zoek jij je plezier vooral in de dingen naast je baan? En vind je het lastig om stappen te nemen? Dan bevind jij je op het laagste niveau. Op dit niveau kan een loopbaancoach je helpen om uit de passiviteit te komen en je ondersteunen bij het gaan maken van stappen.
Niveau 2: Loop jij compleet leeg op je werk? Heb je geen energie meer na een werkdag? En heb je het gevoel dat je met je ziel onder de arm loopt? Dan zit je op het medium-niveau en loop je de kans in een neerwaartse spiraal terecht te komen. Geen werkplezier meer ervaren en compleet leeglopen op je werk levert dagelijkse stress op. Stress die kan resulteren in conflicten met je baas of collega’s, tot niks komen en veel stress thuis. Het ontstaan van depressieve klachten en invloed op andere delen in je leven zijn een reëel risico. Op dit niveau is het echt belangrijk dat je de schaamte gaat doorbreken en het gesprek aangaat. Een goede werkgever zal je niet alleen mededelen dat je een andere baan moet gaan zoeken maar je ook ondersteuning bieden door het financieren van een loopbaancoachtraject. Een loopbaancoach geeft je inzicht in hoe de situatie is ontstaan en bekijkt met jou welke talenten je hebt en waar je energie van krijgt. Op basis daarvan maak je een plan. Met als resultaat een nieuwe baan of een opleiding volgen.
Vind je het te lastig om het gesprek aan te gaan met je werkgever? Dan kan je natuurlijk ook op eigen initiatief een afspraak maken met een loopbaancoach.
Niveau 3: Je bent uitgevallen op je werk, je bent overspannen of zit misschien wel thuis met een burn-out of bore-out. Een derde van de mensen die last hebben van het gevoel opgesloten te zitten in hun werk komen hier in terecht! Wat doe je dan? Allereerst is het belangrijk om te gaan herstellen. Veel rusten en bij een burn-out ook de juiste begeleiding om een goed en gezond ritme op te bouwen. Wanneer je voorzichtig begint uit de ergste vermoeidheid te klimmen en je energie voelt weer naar de toekomst te kijken kan je aan de slag gaan met een loopbaancoach. Met een loopbaancoach is er ruimte voor reflectie van wat er gebeurd is en ga je stap voor stap toewerken naar het vinden van werk waar je wel plezier en energie van krijgt. Een loopbaancoach helpt je mij het maken een nieuwe start!
Je gaan uitspreken is een eerste en belangrijke stap. Een loopbaancoach kan uitkomst bieden. Deze creëert een veilige en vertrouwelijke setting waar jij eerlijk kan zijn over hoe jij je werk ervaart. Zonder het risico dat je direct de deur gewezen wordt. Maak daarom een afspraak met een loopbaancoach. Dit is een eerste en belangrijke stap om een baan te vinden waarin je wel werkplezier ervaart!
コメント