top of page
  • Foto van schrijverCorinne

Werk jij om te leven? Of leef je om te werken?

Bijgewerkt op: 11 nov. 2021

Werk jij om te leven of leef jij om te werken?


Een jonge moeder vertelde mij haar verhaal dat ze van 36 uur naar 20 uur was gegaan. Want zo zei ze "ik werk om te leven". En ze vond dat ze die beslissing in alle vrijheid had genomen. Want "zo kon ze meer leven, er meer voor haar kinderen zijn". En ik begrijp dat. We mogen vrij zijn om onze keuzes te maken.


Tegelijk was ik wel nieuwsgierig hoe deze keuze de rest van haar carriere gaat beïnvloeden. Zou ze ook de stap weer terug maken? Hoe gaat ze ontwikkelen? En hoe vrij was ze eigenlijk in haar keuze?


In het boek van Sherl Sandberg kwam ik tijdens het schrijven van mijn eigen boek de uitspraak tegen "vertrekken voordat je vertrokken bent". Het is een fenomeen dat je het vertrek of besluit van iemand om minder te gaan werken al kan zien aankomen. Omdat degene zich minder inzet, niet meer bezig is met ontwikkeling of werkgeluk, promoties aan zich voorbij laat gaan etcetera al voordat je besluit minder te gaan werken. Ik leerde van Sandberg dat de keuze om minder te werken geen vrije keuze is wanneer jij aan het vertrekken bent voordat je vertrokken bent.


Wil je echt eigen keuzes maken uit vrijheid, keuzes die je helpen om te werken om te leven en niet andersom, dan moet je keuzes maken op basis van je waarden. Keuzes op basis van wat past bij jou, bij je talenten en je loopbaan- en levensfase. En niet omdat je eigenlijk al langere tijd aan het vertrekken bent omdat je niet meer lekker in je werk zit.


Wat denk jij? Ervaar jij echte vrijheid om je eigen keuzes te maken over jouw werk en leven?

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Meer werkplezier!

Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is het belangrijk om dat zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol om na te gaan waar dat aan ligt e

Tip: Las een pieker-over-je-werk dag in 

Voel jij je al een tijd onrustig? Je zult niet de eerste zijn die geen energie meer haalt uit het werk. En aan het aftellen is tot zijn of haar vrije dagen om zichzelf dan voor te nemen dan ECHT goed

Comments


bottom of page