Via instagram werd ik door een studente HR gevraagd een paar antwoorden te geven op vragen over werkgeluk. Hoe leuk! Werkgeluk is namelijk een belangrijk onderwerp. Benieuwd naar mijn antwoorden? Lees snel verder .... Ps naast Bubblywork werk ik ook als HR adviseur. Paar antwoorden zijn daar op gebaseerd.
Hoe omschrijf jij werkgeluk?
Werkgeluk bestaat naar mijn idee uit een paar onderdelen;
Voldoening: je ervaart overall een gevoel van tevredenheid over werk dat je doet
Vrijheid(sgraden): je hebt zeggenschap over je werkzaamheden en hoe je precies je taken uitvoert binnen de kaders van je functie
Verantwoordelijk: je bent (eind)verantwoordelijk voor (een deel van je) werk en hebt grip op die verantwoordelijkheid (je loopt er niet voor weg)
Waardering en relaties: je krijgt voldoende waardering, waardering die past bij jou. Je vertrouwt je werkgever en leidinggevende.
Ritme: je werk draagt bij aan gezond levensritme.
Groei: je hebt uitzicht op groei.
Voor christenen, spirituele of maatschappelijk betrokken mensen zie ik daarnaast van-betekenis-zijn vaak terugkomen als een extra onderdeel.
Bij van nature ambitieuze mensen kan een gevoel van urgentie of “nodig-zijn” ook een groot deel zijn van hoe of zij werkgeluk ervaren. Zonder urgentie vertroebelt geluk door verveling.
Waarom is dit onderwerp zo belangrijk?
Werkgeluk is altijd een win-win ! In HR termen zou ik zeggen dat werk maken van werkgeluk het faciliteren is van “flow”. Waarbij flow is het volledig opgaan van werknemers in het werk dat voor hen ligt. Flow is hoge vorm van concentratie en creatieve kracht die je als organisatie veel kan brengen.
Ik deed ooit in mijn derde jaar van mijn opleiding HRM een onderzoek naar de consequenties van grijs verzuim. Er is een groot gebied tussen zwart en wit verzuim waarbij de werknemer niet optimaal presteert omdat hij / zij niet meer gelukkig is in zijn of haar werk. Het onderwerp werkgeluk is wat mij betreft een antwoord op dit grijs verzuim.
Welke interventies kan een werkgever doen om werkgeluk te creëren?
Het ligt erg aan in welke sector en met welke beroepsgroep je werkt. Ik werk zelf met een hoogopgeleide beroepsgroep waar aandacht voor de vrijheidsgraden en groei erg belangrijk zijn. Bij andere beroepsgroepen (en dus persoonlijkheden) kan ritme juist key zijn.
Wat kan een werknemer doen om werkgeluk te creëren?
Verantwoordelijkheid nemen. We zijn geneigd (werk)geluk te zien als iets dat je “overkomt” of dat je gewoon geluk hebt de juiste werkgever te vinden. Maar er zijn wel degelijk werkomgevingen waar je meer kans maakt op het vinden van werkgeluk. Dat vraagt van een werknemer investeren in zelfkennis, een rond karakter (gezond perspectief en relaties naast je werk), lef hebben gebruik te maken van mogelijkheden en sleutelmomenten. Bijvoorbeeld niet die ene baan aannemen of van te voren eisen stellen die voor jouw werkgeluk belangrijk zijn.
Welke tip wil jij meegeven op het gebied van werkgeluk?
Beperk werkgeluk niet tot het beeld van de extraverte happyclappy, succes vierende professional. Maar faciliteer “mooi werk” waar je mensen tevreden en met plezier aan bijdragen. Heb daarbij aandacht voor het verschil in persoonlijkheden.
Comments