top of page

Wat maakt een loopbaancoach anders dan een gewone coach? Wat is loopbaancoaching?

Overweeg jij een loopbaancoach in te schakelen? Maar weet je niet precies wat een loopbaancoach nu eigenlijk voor je doet? Een loopbaancoach is een coach die zich specialiseert in werk, carriere, loopbanen, studiekeuzes en loopbaanontwikkeling.


Bij loopbaancoaching lig de focus op werk vinden dat past bij jou. Van werk hebben dat past bij jou krijg je energie. Het doet recht aan wie jij bent als mens en wat jij kan. Je komt thuis uit je werk met energie over voor het leven, voor je man / vrouw, kinderen en anderen. Je werk geeft je voldoening, je hebt vandaag iets moois bereikt of gedaan op je werk!


Een baan vinden die bij je past klinkt goed. Maar hoe draagt een loopbaancoach daar aan bij? En hoe is dat anders dan wat een gewone coach doet? Ik geef je 7 punten waardoor een loopbaancoach en loopbaancoaching het verschil maken:


1. Een loopbaancoach is een expert op het gebied van werk en carrièreontwikkeling

Coaches en hun expertise zijn er in vele soorten en maten. Je hebt coaches voor hoogsensitiviteit, fitnesscoaches, lifestyle coaches en nog veel meer. Een loopbaancoach is een coach die zich specialiseert in het het onderwerp werk. Daarover heb ik dan ook expertise in huis. Ik ken veel beroepen, branches en weet vooral goed hoé je moet zoeken om werk te vinden dat past bij jou. Een loopbaancoach begrijpt de arbeidsmarkt waardoor ik jou kan helpen bij het vinden van werk dat past bij jou.


2. Loopbaancoaching gaat over wie ben ik én wat wil ik en kan ik

Een loopbaancoachtraject bij Bubblywork bestaat uit 3 stappen: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Bij een psycholoog of bij een ander soort coaching ligt de nadruk op bij wie je als mens bent, hoe je in elkaar zit en hoe het met je gezondheid gaat. Een loopbaancoach start daar ook, wie je bent is de basis. Daarna maak je de stap hoe dit zich vertaalt naar werk. Welke talenten heb je? Wat is je droombaan? Wat wou je altijd al worden? En hoe past dat bij de arbeidsmarkt? Loopbaancoaching is dan ook vaak praktischer en gericht op werk. Het kan ook een vervolg zijn op therapie of andere coaching.


3. Loopbaancoaching is creatief, speels en praktisch

Ik werk als loopbaancoach veel met spellen, kleine opdrachten en testen. Elk traject is weer maatwerk. Eerst leer ik jou kennen waarna ik kijk welke spellen, opdrachten en testen voor jou van toegevoegde waarde. Om je een idee te geven, hieronder een kleine opsomming van testen en opdrachten die ik inzet tijdens in een loopbaancoachtraject:

  • beroepenschatkist

  • activiteiten en talentenspel

  • loopbaananker test

  • brug bouwen (je huidige werk / opleiding / vaardigheden naar ideale baan)

  • jobcrafting

Door middel van spellen komt er creativiteit en ideeën los. Ideeën die je weleens zou kunnen brengen bij de baan die helemaal past bij jou!


4. Weloverwogen keuzes maken in je carrière

Keuzes hebben invloed op hoe je carrière of loopbaan zich ontwikkeld. En hoe jij je ontwikkeld. Soms is het maken van een loopbaankeuze moeilijk. Bij spannende en bepalende keuzes zijn kan een loopbaancoachtraject fijn zijn. De loopbaancoach helpt je om op een dieper niveau naar je keuzes opties te kijken. Als loopbaancoach verdiep ik mij in levensfasen, loopbaanfasen en de verschillende seizoenen van een loopbaan. Door een loopbaantraject krijg je een fundament vanuit waar je zelfverzekerd weloverwogen keuzes kan maken. En die keuzes kan onderbouwen en uitleggen aan je omgeving. Ook als er financiële consequenties aan verbonden zijn (zoals tijdelijk minder inkomen etc.).


5. Waar sta jij over 5 jaar?

Je kent het vast wel, de bekende vraag in sollicitatiegesprekken: ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar staan?”. Deze vraag voor de meeste mensen lastig. Voor een loopbaancoachtraject is deze vraag heel geschikt. In een loopbaancoachtraject teken je met elkaar verschillende scenario ś uit. En sta je stil bij waar jij over 5 jaar wil staan.


6. Verwerken van teleurstelling, ontslag, werkeloosheid of conflict

Soms loop je vast in je carrière. Doordat je niet op je plek zit op je werk. Ontslag, lang werkloos zijn of een conflict met de baas maakt dat je carrière en ontwikkeling stopt. Een loopbaancoach kan je helpen deze gebeurtenissen een plek te geven zodat je opnieuw in staat bent een volgende stap te maken in je carrière.


7. Zelfvertrouwen, jij mag er zijn op de arbeidsmarkt!

Een loopbaancoach is er in gespecialiseerd om mensen hun talenten, vaardigheden en mogelijkheden te laten ontdekken. Waardering en erkenning geven voor wat jij in huis hebt is dan ook altijd onderdeel van een loopbaancoachtraject. Zeker wanneer je zelf al tijd niet meer ziet wat je talenten zijn en je onzeker bent geworden of werk wel wat voor jou is kan een loopbaancoach je helpen je zelfvertrouwen weer op te bouwen.


8. Deskundigheid over stress in relatie tot werk

Wanneer je een burn out of overspannen klachten ervaart is de huisarts (praktijkondersteuner) vaak degene waar je als eerste heengaat. Zij kunnen jou ondersteuning bieden. Maar hebben niet de kennis in huis over re-integraten naar werk. Als loopbaancoach en HR adviseur heb ik deze extra kennis wel en verweef ik dit in een loopbaantraject. Herstellen van overspannenheid of burn-out, het re-integreren in eerste en tweede spoor en een loopbaantraject gaan dan ook goed samen. Loopbaancoaching geeft je extra steun en richting.


Ben je enthousiast geworden? Of nieuwsgierig wat een loopbaancoachtraject voor jou kan betekenen? In een eerste afspraak maak ik graag met je kennis.103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Meer werkplezier!

Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is het belangrijk om dat zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol om na te gaan waar dat aan ligt e

Tip: Las een pieker-over-je-werk dag in 

Voel jij je al een tijd onrustig? Je zult niet de eerste zijn die geen energie meer haalt uit het werk. En aan het aftellen is tot zijn of haar vrije dagen om zichzelf dan voor te nemen dan ECHT goed

Is jouw werkstress nog gezond?

🚦 Is de stress die jij ervaart door je werk nog normaal? Of is er meer aan de hand? Om die vraag te beantwoorden heb je inzicht nodig in je stress. Want wat is het verschil tussen gezonde stress door

Σχόλια


bottom of page